34,7999$% 0.27
36,8294€% -0.07
44,4413£% -0.01
2.942,59%0,29
4.889,00%0,43
3469639฿%0.30748
Son yıllarda büyük şehirlerde özelikle sokak aralarında Kürt Böreği satışı artığı görülüyor. Kürt Böreği, özelikle sabahları dışarıda kahvaltı yapmak isteyenler tercih ediyor. Kürt Böreği, Tadı güzel olması, tok tutması ve fiyatı uygun olmasından dolayı yoğun ilgi görüyor.
Bu yıl Eylül ayında İstanbul Beykoz’da Bingöl Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yaylıdere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY DER), İstanbul’da 6’ncı Kürt Böreği Festivali düzenlemişti.
Kürt Böreği Nasıl Yapılır?
Kürt böreği, genellikle börekçilerde yapılıp satılan bir börek türüdür. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanır. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Bingöl yöresinin yağlı kömbesinin Rengo Mehmed’in (Bileceli Mehmet Efendi) bereketli elleri ile gastronomide bir değere dönüştüğünü söyleyen Enül “Bugün burada beraber olmamıza vesile olan başta Rengo Memed olmak üzere, Ali Efendi, Rıza Efendi, Delil Efendi… ve meslek şehitlerimizi hepsini rahmetle yad ediyorum. Rengo Mehmet 1890 yılında Kığı ilçesine bağlı Bilece köyünün Alikan mezrasından İstanbul’a gelir.
O zaman Kığılıların, Karakoçanlıların ve Bilecililerin mekânı Kasımpaşa’dır. Burada yükleme ve boşaltma işlerinde çalışmaktadırlar. Rengo da diğer hemşerileri gibi çalışmaya başlar, fakat bu iş Rengo’ya ağır gelir. Rengo işi bırakmak ister bunu fark eden Bileceli hemşerileri Rengo’nun köye dönmemesi için kendilerine kumanyada yemek hazırlama görevi verirler.
Rengo‘nun tek bildiği şey yağlı kömbedir yani yağlı pağaçtır. Rengo’nun yağlı kömbesini yiyen civardaki Ermeni ve diğer yabancı işçiler bunu çok beğenirler ve kendilerine de yapılıp satılmasını isterler. İşte böylece Kürt Böreği’nin ilk ticari adımı atılmış olur.
Rengo bu böreğini kendisi yapıp işletmesi Ermeni ve Rumlar tarafından yapılan ekmek fırınlarında pişirerek sabun kalıbı şeklinde keserek satışını yapar. İnsanlar bu kömbeyi hem besleyici hem tok tuttuğu için çok severler ve ‘nereden aldın?’ diye sorduklarında da ‘Kürt’ten aldım’ yanıtı da isim babası olur.
Rengo kısa zamanda işinin artması ile kendi fırınını açmaya karar verir. Kumkapı’da yerini açar ve köye haber salar gelenlere barınma imkânı sağlar. Hem mesleği öğretir hem İstanbul’un en işlek yerlerinde seyyar tablalarda satış yaptırır.
Birinci dünya savaşı sırasında yağ ve un kıtlığından dolayı meslek sekteye uğrasa da kısa sürede yeni fırınların açılmasıyla gelişimini sürdürür. Başta Bingöllüler olmak üzere Karakoçanlılar, Dersimliler, Muşlular da meslekte yerini alır.
Önceleri Kürt Böreği sadece kürek ve el arabaları ile satılırken 1970’lere gelindiğinde ilk Kürt Böreği restoranı açılır.
Esenyurt’ta Üreten Kadınlar Defilesi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.