DOLAR

34,8168$% 0.07

EURO

36,7760% -0.14

STERLİN

44,4240£% -0.02

GRAM ALTIN

2.955,72%0,45

ÇEYREK ALTIN

4.912,00%0,75

BİTCOİN

3447540฿%-0.83947

Öğle Vakti a 13:01
İstanbul PARÇALI AZ BULUTLU 15°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Kars ve Ardahan’da Kaz Kesimi Başladı

Ülkemizin Kuzey Doğu Bölgesi Kars ve Ardahan Köylerinde en temel yöresel yiyeceği olan Kazlar kesilmeye başlandı.

Geçtiğimiz hafta karın yağmasıyla birlikte Serhat bölgesi olarak bilinen Kars ve Ardahan’da köylüler Kazları kesmeye başladı. Bölge insanı için hem Eti, Ciğeri ve tüyü oldukça kıymetli olan Kaz kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor.
Özellikle Kars ve Ardahan’da kış aylarında sofralarda olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor. Köylüler ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ diyerek geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor.
Kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının bozulduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.
Kars ve Ardahan’ın simgesi haline gelen, adına festivaller düzenlenen, filmler çekilen Kaz eti, bölgede yaşayan köylüler için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen kaz eti önemli bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Ayrıca büyük şehirlerde hemşehri Dernekleri tarafından düzenlenen dayanışma gecelerinde bölgeden getirtilen kaz eti ikram ediliyor.
Kars ve Ardahan’da bu yıl Kaz fiyatları 2000 TL ile 2500 TL arası satılıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İBB Başkanı İmamoğlu Kreş Ziyereti: İşimize Devam Ediyoruz

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.